Duna-híd: Célegyenesbe fordultunk

Bizonyára Önök is emlékeznek szeptemberben Mohácsra látogatott dr. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter, hogy bejelentse a Duna-híd megépítését. A sajtótájékoztató egyik legizgalmasabb pillanata volt, amikor arról beszélt a miniszter úr, hogy már végleges döntést hoztak arról, hogy a Mohácsi Duna-hídon keresztül fog vezetni a Déli autópálya, ami Szombathelytől Pécs, Kaposvár és Szeged érintésével Debrecenig vezet majd. Eldőlt az is, hogy az eredeti 2×1 sávos út- és hídszerkezet 2×2 sávval fog megépülni.

A döntés hatására a tervező cégnek a híd szerkezeti terveit szerencsére nem kell módosítani, hiszen az eredeti 2×1 sávos koncepció szerint is egy 2×2 sávra bővíthető hídszerkezet került volna felépítésre. A módosítás a híd pályaszerkezetét érinti, 2×2 sávos autóút kerékpáros és gyalogos közlekedésre alkalmas híd kerül felépítésre. Ezen kívül a mohácsi és a szigeti oldalon is 2×2 sávos nyomvonaltervek készülnek az eredeti 2×1 sávos úttervek helyett.

Az elmúlt hónapokban hat nyomvonaltervet is értékeltünk a projektben résztvevő szereplőkkel Hargitai János képviselő úrral. A város érdekeit nézve azok a tervek melyek szerint nem lenne felhajtási lehetőség a Budapesti országútról nem kerültek elfogadásra. A tervek száma a tárgyalások során kettőre redukálódott:

– A verzió: M6-as autópálya szajki lehajtójától az 57-es út 2×2 sávos kialakítása a Busó körforgalomig. A hídra való felhajtást az ipari park jelenlegi elkerülő útjának nyomvonalát használva, annak 2×2 sávos kialakításával, a Budapesti országútnál egy turbó körforgalom kiépítésével valósulna meg a város bekötése.

– B verzió: Az utak nyomvonala a busó körforgalom és a budapesti országút közötti szuper körforgalom között módosul az ipari park átszelésével.

A Miniszterelnök, az ITM és Mohács Város Önkormányzata is határozott és egységes álláspontja szerint a mohácsi Duna-hídnak a mohácsi csata 500. évfordulójára, 2026-ra el kell készülniük. Szorosan együttműködve mindent segítséget megadunk ehhez a beruházó NIF Zrt.-nek.

Annak tudatában, hogy a Duna-hídnak állnia kell 2026-ra, és használhatónak kell lennie a két településrész között az A,B verzióban egységesen a hídszerkezet, valamint a teljes dunántúli szakasz (M6-busó körforgalom-új körforgalmak) és a mohács-szigeti csomópont élvez prioritást. Jelenlegi tervek szerint Mohácsi-sziget csomópont és az 51-es út között megépítendő út lesz a beruházás utolsó fázisa. ✅

A tárgyalások a jövő héten folytatódnak, végleges döntés születhet a nyomvonal opciók között. Ahogy tőlem megszokhatták folyamatosan tájékoztatni fogom Önöket az aktuális történésekről.

A Mohács Városi Tv-nek adtam interjút a témában:

#TovábbMohácsért#DunaHíd#Mohács500#ITM#Mohács

A mohácsi időközi választásig

van hátra!

Március 15.

Ünneplés, megemlékezés, tiszteletadás.

Mindez egyszerre van jelen, amikor az 1848-as forradalmunkra és az azt követő szabadságharcunkra gondolunk. A 173 évvel ezelőtti pesti forradalom híre a Dunán gyorsan eljutott Mohácsra.Városukban a pécsivel szinte egy időben alakult meg a nemzetőrség Hatos Gusztáv főjegyző – később honvédtiszt – szervezőmunkájának köszönhetően. Sőt, alig több mint két hónap leforgása alatt nemzetőreink száma már az 1300-at közelítette.Tudjuk jól, hogy a császári erők sok esetben sikeresen játszották ki egymás ellen a nemzetiségeket. Mohácson azonban a komoly fenyegetések és megfélemlítések sem hoztak eredményt. A helyi nemzetiségek, megérezve és megértve, hogy magasztos, közös ügyről van szó, ezúttal is összezártak: az itteni szerbek és németek is védték, bújtatták a forradalom és a szabadságharc meghatározó alakjait.

Mi, mohácsiak büszkén tekintünk azokra az elődeinkre, akik hittek a szabadságban, és akár saját javaik vagy életük kockáztatásával is kiálltak jogainkért és az igazságért.Március 15-én koszorúzással emlékeztünk a református temetőben a honvédtisztek kopjafájánál, majd a bíróság falán elhelyezett Petőfi-domborműnél.

A mohácsi időközi választásig

van hátra!

Jeges árvízre emlékeztünk

Történelmünk egyik legpusztítóbb jeges árvize sújtotta a Mohács szigeti oldalán élőket 1956 március 13-án. Sokaknak a második világháború veszteségeit és szenvedéseit követően alig több mint tíz évvel ismét mindenük odalett.

A tragikus esemény 65. évfordulóján a Szigetben koszorúzással emlékeztünk a katasztrófára, a hősiesen segítséget nyújtó katonákra, civilekre, és tisztelegtünk az emberek közötti önzetlen összefogás e nemes példája előtt.

A mohácsi időközi választásig

van hátra!

Szökőkút próba

Szökőkút próba volt ma a Selyemgyár Kulturális Negyedben. Egy igazi ékköve lesz a mohácsi életnek ez az új városrész!

A mohácsi időközi választásig

van hátra!

Március 8. Nemzetközi nőnap

„Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.” – így szólnak Teréz anya, Nobel békedíjas apáca gondolatai.Ma, nőnapon köszöntöm a hölgyeket, és köszönöm nekik, hogy a mindennapokban hozzáteszik azt a sok-sok cseppet a tengerhez. Ezekben a nehéz időkben pedig különösen megmutatkozik, mennyire fontosak és nélkülözhetetlenek ők. Csodálatraméltó erővel, fáradhatatlanul állnak helyt az élet minden területén.Isten óvjon és áldjon minden nőt!

A mohácsi időközi választásig

van hátra!

Elkészültek a zebrák!

Örömmel jelentem Önöknek, hogy elkészült a gyalogosátkelő a Penny Marketnél és a Liszt Ferenc utcában a Kresz-parknál. Kérem a járművel közlekedőket fokozottan figyeljenek a gyalogosokra!

Tovább Mohácsért!

A mohácsi időközi választásig

van hátra!

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékezünk

Egy kiemelkedő jelentőségű országgyűlési határozatnak köszönhetően húsz éve mindig ezen a napon, február 25-én emlékezünk meg a kommunista diktatúrák áldozatairól.

Kovács Béla kisgazda párti politikus éveken át tartó pokoljárása ugyanis 1947. február 25-én vette kezdetét. Ki mert állni a hatalmat mindenáron, minden eszközzel megkaparintani akaró kommunisták ellen, ezért a Szovjetunióba hurcolták, a Gulagon majd egy börtönben raboskodott.

Személyes sorsa szimbolikus erővel bír, hiszen rámutat a tényre: a kommunisták a hivatalosan hirdetett propagandával szemben nem törekedtek demokráciára, igazságosságra, egyenlőségre, párbeszédre. Sem Magyarországon, sem másutt a világon.

A kommunista diktatúra idején a hétköznapokat átjárta a rettegés. Az emberek bizalmatlanná, gyanakvóvá váltak. Senki nem tudhatta, ki, mikor, miért jelenti fel. Sokszor akár egy koholt vád is elég volt, és minden odalett. A párt ökle bármikor odacsaphatott. Még a rendszer működtetői, haszonélvezői sem érezhették magukat biztonságban: ha az érdekek úgy kívánták, egyik napról a másikra válhattak belső ellenséggé.

A büntetés: vagyonelkobzás, kínzás, börtön, kitelepítés, munkatábor, halál.

A becslések szerint a kommunizmus áldozatainak száma világszerte eléri a 100 millió főt. Magyarországon Rákosi Mátyás idején egymillió embert vontak ügyészi eljárás alá, és minden második ellen vádat emeltek. A Kádár-rendszer kezdeti éveiben számos koncepciós per zajlott, 1956 megtorlásaként pedig közel 400 embert végeztek ki.

A mécses ma mindnyájukért lobog. Lobog az elvett életekért, a tönkretett sorsokért, az összetört csontokért és a megnyomorított lelkekért.

A mohácsi időközi választásig

van hátra!

Elmarad a busójárás! – a Hír TV vendége voltam (Videó)

Magyarország élőben című műsorban Velkovics Vilmossal beszélgettünk arról, hogy sajnos elmarad a 2021-es mohácsi Busójárás, így az összes tervezett program lemondásra került a járványügyi helyzet miatt. Téma volt továbbá a közforgalmú kikötő építése, az M6-os autópálya határig nyúló szakaszának befejezése és a mohácsi csata 500. évfordulójának jelentősége.

Teljes beszélgetés:

A mohácsi időközi választásig

van hátra!

Püspöki látogatás Mohácson

Megtiszteltetés volt meghívott vendégként részt vennem azon a szentmisén, melyen Felföldi Lászlót megyéspüspökké szentelték a pécsi Székesegyházban, és ugyanúgy kiemelt megtiszteltetésként éltem meg, hogy az új főpásztor első útjainak egyike éppen Mohácsra vezetett. Püspök atya személyében egy a hivatása és a szolgálat iránt őszintén elkötelezett embert ismertem meg.

Kölcsönösen beszámoltunk egymásnak legfontosabb terveinkről, elképzeléseinkről, és említés szintjén előkerült a Mohács 500 projekt is, melyről a közeljövőben részletesebben is egyeztetünk.

A mohácsi időközi választásig

van hátra!

Tisztítsuk meg Mohácsot! – FONTOS FELHÍVÁS!

A mai napon megkezdődött a „Tisztítsuk meg az országot!”– program pályázatán elnyert keretből a várososunk közterületein található illegális hulladéklerakók megszűntetése. Az első felszámolást a nemrég megújított Kodály szervizúton és környékén, valamint a Török utca végén található játszótéren kezdtük meg. ‼️‼️FONTOS FELHÍVÁS‼️‼️– Igyekszünk úgy megoldani a konténerek logisztikáját, hogy a lehető legkevesebb ideig álljanak kint (akár üresen, akár megrakva) közterületen. A Kodály szerviz útra tegnap délután kikerült BIOKOM konténer ma reggelre tele volt szemetes zsákokkal. Amikor inert hulladékot esetleg zöld hulladékot szállíttatunk el és a konténerbe háztartási hulladék is keveredik, sajnos nem fogják tudni átvenni a hulladékudvarban. – Ezúton kérem a tisztelt lakosságot, hogy ne dobáljanak a konténerekbe semmit! ‼️🔹Ahogy ígértem, a munka gőzerővel folytatódik idén is! Mohács több pontján folytatjuk a „nagytakarítást”!Köszönöm a megosztásokat!

A mohácsi időközi választásig

van hátra!