Modern, igazi XXI. századi bölcsőde építése kezdődik meg hamarosan Mohácson!

Mohácsi bölcsőde látványterv

Évek óta folyamatosan növekszik a meglévő, Dózsa György utcai intézménybe jelentkező gyerekek száma, így a férőhelyek számának bővítése vált indokolttá. A bölcsőde jelenlegi környezete nem alkalmas erre, az épület a jogszabályi előírásoknak nem felel meg, ezért az önkormányzat pár éve úgy döntött: a Deák téren (a Kossuth Filmszínház mögötti beépítetlen területen) új bölcsődei intézményt létesít.

A tervezett új bölcsődei épület két, egymástól elválasztott részből áll: egy földszintes, 4 nevelési-gondozási egységet és egy időszakos gyermekfelügyelet–játszóház helyiségcsoportot magába foglaló épületrészből, illetve egy részben kétszintes, gazdasági-igazgatási-szociális tömbből, melyben konyhát és kiszolgáló helyiségeket egyaránt találunk. A gyermekszobák alapterületük alapján 12-14 kisgyermek elhelyezésére alkalmasak. A 8 gyermekszobában így összesen akár 112 kisgyermek is lehet egyszerre a bölcsőde lakója. 

Minden egyes nevelési-gondozási egység udvari oldalán biztosított lesz a terasz és a játszókert. A teraszok részben fix tetővel, részben kihajtható napellenzőkkel fedettek. Az alacsony sövényekkel elválasztott és kertészeti terv szerint növényekkel telepített, füvesített játszókertekben homokozók és párásítók (vízpermetezők), valamint minősített gyermekjátékok kapnak helyet.

 A földszinten külön konyhatechnológiai terv alapján a XXI. századi igényeket kielégítő főzőkonyha létesül, amely közvetlenül kapcsolódik a nevelési gondozási egységek közlekedőjéhez. Az emeleten vezetői iroda, gyermeknevelői szoba, tároló-irattár, mosdó-WC-zuhanyzóval kialakított felnőtt öltöző, valamint gépészeti helyiségek (kazánház, légtechnika) szolgálják e szociális és nevelési létesítményt.
Az épület körül fedett kerékpártárolók, illetve 30 db személygépkocsi számára parkolóhelyek létesülnek, ezek egyike akadálymentes lesz.

A fejlesztés 800 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, várható befejezés: 2022.12. 29.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok társfinanszírozásával valósul meg.

Írja meg véleményét Ön is kommentben:

A mohácsi időközi választásig

van hátra!

Leave a Reply