Csorbai Ferenc váratlanul, azonnali hatállyal kirúgta Mohács Város jegyzőjét!

Csorbai Ferenc tavaly októberben a voksolás jogával élő lakosok egyértelmű elutasító üzenetét figyelmen kívül hagyva – több mint 4.000 érvénytelen, tiltakozó szavazat ellenére – lett Mohács polgármestere. Szakmai tudás és kompetencia nélkül foglalta el székét, szinte az utcáról belépve. Mivel képtelen volt a város irányítására, ezért a hivatalban lévő jegyző, Dr. Kovács Mirella segítségét és támogatását kérte. 

Jegyző Asszony csak a város szolgálatát tartotta szem előtt, és a nehezen emészthető, méltatlan helyzet minősítése helyett több mint tíz hónapon keresztül lelkiismeretesen tette a dolgát. Bizonyára Önök is tudják, számos alkalommal jeleztem, hogy azért működik a város az új polgármester regnálása alatt, mert a hivatali apparátus a jegyző segítségével elvégzi az operatív feladatokat, működteti az intézményeket. Olajozottan hajtották tovább a gépezetet a jól bevált automatizmusok. 

Talán emlékeznek a városlakók az elmúlt tíz hónapban összehívott képviselő-testületi üléseken történtekre. A visszanézhető felvételek tanúsága szerint Jegyző Asszony támogatása nélkül Csorbai Ferenc a napirendeket sem tudta volna felolvasni, a határozatok megfogalmazásáról és a szavazás szakszerű lebonyolításáról már nem is beszélek. 

Csorbai Ferenc polgármester több alkalommal méltatta Jegyző Asszony tevékenységét. Először 2019-ben saját előterjesztésére, munkájának elismeréseképpen jutalmat javasolt részére, amit a testület egyhangúlag meg is szavazott. Ekkor ugyanis még szüksége volt a jegyző támogatására. Jegyző Asszony a koronavírus-veszélyhelyzet idején is mindvégig vállvetve dolgozott a polgármesterrel. Irányította a hivatalt, koordinálta intézményeink védekezési feladatait, a jogszabályoknak megfelelően megfogalmazta és végrehajtotta a veszélyhelyzetben hozott polgármesteri döntéseket. A polgármesternek még ekkor is égető szüksége volt a jegyző támogatására és munkájára. 

Csorbai Ferenc a 2020. július 6-án több képviselőtársammal együtt kikényszerített testületi ülésen ismét dicséretben és elismerésben részesítette Jegyző Asszonyt, és javaslatomra jutalmat is megszavazott neki, majd eltelt két nap és teljesen megváltozott a véleménye. A jegyzőnek intézett levelében már ezt írta a plusz jutalomról: „indokolatlannak tartom, annak jóváhagyását megtagadom.”

Ez sajnos nem az első olyan 180 fokos fordulatot vett ügy, melynél fel kell tennem a kérdést: vajon mi történt pár nap alatt? 

Mivel Csorbai Ferenc polgármester többszöri felszólítás ellenére sem mondott le posztjáról, a képviselő-testület feloszlatta magát. Meglátásom szerint ettől a naptól kezdve változott meg a polgármester viszonyulása a jegyzőhöz. Nehéz szabadulni a gondolattól, hogy a jelenlegi városvezető számára a kampány időszakában nem Mohács működtetése, hanem a szavazók befolyásolása a fő cél, amit akár nemtelen eszközökkel is kész elősegíteni. Jegyző Asszony, mint a városirányító feladatok tényleges ellátója és a törvényesség őre útban van a polgármesternek, ezért távolíthatta el hivatalából.

Néhány fontos tény és adat Dr. Kovács Mirella Jegyző Asszony pályájáról: 

A Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán 1993-ban szerez jogi diplomát;

– 1993-tól 1996-ig Szebényben, 1997. január 1-től Palotabozsok-Szebény községek körjegyzőjeként dolgozott; 
– 1999. szeptember 1-től dolgozik a Mohácsi Polgármesteri Hivatalban, 2000. január 1-ig szociális és egészségügyi referensként, 2005. március 31-ig titkársági osztályvezetőként. 
– 2005. április 1. óta, azaz 15 éve jegyzőként vezeti a polgármesteri hivatalt. Ezen kívül az országban egyedülállóan, 2004. december 2-i megalakulásától 2017. augusztus 31-ig, azaz 13 éven keresztül vezette a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás a Mohácsi Polgármesteri Hivatalba integrálódott munkaszervezetét. Ez azért egyedülálló az országban, mert a 168 kistérségből az egyetlen olyan volt a mohácsi, ahol a társulás munkaszervezetét a székhelytelepülés jegyzője vezette. 
– Munkájának és érdemeinek elismeréseképpen 2011-ben elnyerte az „Év jegyzője díjat” 

Dr. Kovács Mirella a szakmáját hivatásként megélő, valódi közszolgálatot teljesítő, elhivatott, és országosan is elismert szakemberként a mindenkori városvezetés iránti szakmai lojalitással, a mindenkori városvezetés által meghatározott szakmai értékek iránti elkötelezettséggel, a vezetőkkel és a munkatársakkal való alkotó együttműködésben, fegyelmezetten, az itt töltött évtizedek alatt a lehető legmagasabb szakmai és emberi sztenderdeknek megfelelően látta el munkáját. 

Tudom, hogy olvasóim értik a kialakult helyzetet és átérzik annak súlyát. A történtek szerint Csorbai Ferenc a hatalom megtartásáért bármire képes, ha már nincs szüksége segítőire, egy mozdulattal eltiporja az útjában állókat. Ennek lett áldozata Dr. Kovács Mirella Jegyző Asszony is. 

Önnek mi a véleménye? Kérem írja meg hozzászólásban! 

A mohácsi időközi választásig

van hátra!

Csorbai Ferenc váratlanul, azonnali hatállyal kirúgta Mohács Város jegyzőjét!” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Az egyetlen kérdés itt most csak az: mit takar a menesztés oka, a méltatlanság? Miért is méltatlan? S miért nem engedi azt a volt jegyző nyilvánosságra hozni? Miért nem igyekszik azt megcáfolni? Ez azt közvetíti, hogy nem volt alaptalan a leváltása. Őn tudja, mi volt az oka a méltatlanná válásnak? Elég lenne itt most csak egyedül arról beszélni. Annak ismerete nélkül írása csak üres vagdalkozás. Jelzem, bejegyzésemről képernyőmentést készítek, mert Ön mindannyiszor kitörli az ehhez hasonló kényelmetlen hozzászólásokat.

  1. Béla vagy Sanyi maradj már ne a Gáborhoz irogass! Itt értelmes emberek vannak. Írj hozzám inkább. Ott vannak ilyen tüttő kommentelők mint te. Puszi a te szerelmed CsF

   1. Értelmes embert érdeklik a tények. Ha Pávkovics urat nem érdeklik a menesztés indokai, akkor talán nem kellene feszegetnie ezt a témát. De nagyon örülök, hogy ilyen bután próbálkozik népszerűséget szerezni. Akiknél sikerrel jár, azoknak úgyis mindegy.

  1. Göb Tamás, az sem egészséges állapot, ha valaki, hatalmával és lehetőségeivel visszaélve a munkaadója ellen dolgozik. Ha meg pont azért, hogy takargasson dolgokat, simlis tettek napvilágra kerülését akadályozza? Mindazon túl a jegyzőség bizalmi feladat is.
   A törvény úgy rendelkezik, hogy méltatlanná válás esetén azonali hatállyal fel kell menteni. Nincs választási lehetőség.
   Mi volt s felmentés indoklása?
   Amíg azt a volt jegyző nem engedi nyilvánosságra hozni, addig az a döntés jogosságát erősíti és nincs mitől beszélni.

 2. Méltatlanság Csorbaiéknál= szól a jegyző, hogy rossz úton járunk.

  Mirella elismert jegyző, mohácsiak szembében Szekói szinten volt. Ferikém nagy baklövés ez

 3. Mohácsi lakosként mélységesen el vagyok keseredve,hogy hová jutott ez a város.Nem tudom elképzelni,hogy ez az “egyszerű,szerény értelmi képességgel megáldott”,magát polgármesterré avanzsált ember meddig tud még elmenni…Csak bizni tudok abban,hogy jó magam és rajtam kivül még sokan meg tudjuk állítani szeptemberben ezt a város vesztét okozó ámokfutást….Igyekszem minden környezetemben élő embert meggyőzni a választás fontosságáról.Nem engedhetjük egy ilyen ember s persze a háttéraparátusa számára a város vezetésének “megkaparintását”

  1. Érdekli-e Önt, mit takar a “méltatlanság”? Érdekli-e, mit kellett elkövetnie a jegyzőnek ahhoz, hogy hivatalára méltatlanná váljék? Érdekli-e Önt, vajon miért rejtegeti a felmentett jegyző felmentésének indoklásat?

 4. Természetesen ismét eltüntették a kényelmetlen kérdésem: mit takar a “méltatlanság” ? Nyilván tudja, csak önös érdekből arról hallgat. A szómenése teljesen fölösleges és gyerekes színvonalú. Minden bejegyzésemről képernyőmentést készítek, s a megfelelő helyen és időben nyilvánosságot fog kapni, mellékletként az ön jellemrajzához.

 5. sajnálom hogy egy felelős polgármester ilyen dolgokat visz véghez ugy érzem az nem az utolsó dobása még okoz meglepetést de a végét járja szerintem nem jó uton jár

  1. S mi van akkor, ha pont a városért érzett felelősség motiválja a polgármestert? Gondolja, hogy bevállalna ilyet, csak úgy hobbiból?
   Miért takargatja a menesztett jegyző felmentésének indoklását? Egyértelmű, hogy van takargatnivalója. Beszéljünk a tényekről. Ideje már rendet tenni a városban. A korábbi szemfényvesztő, önfényezős PR-kommukáció súlyos károkat okozott a fejekben. Fel kellene ébredni már.

 6. Mirella sportot váltott. Ejtőejnyős lett. Kirugták az ajtón, visszajött fölülről oda rakva. Már meg van az első választádi csalásos botránya. Konrétan neki. Van még kérdés?

Leave a Reply