Tovább bővült az Ipari Park Mohácson

A 800 milliós európai uniós támogatásból megvalósult, zöldmezős beruházás keretében 40,1 hektáron új, nagy kiterjedésű szabad iparterület létesült a betelepülni kívánó befektetők számára. A projekt megvalósítási helyszíne közvetlenül a meglévő Mohácsi Ipari Park mellett terül el, az 56. és 57. sz. főutak körforgalmú csomópontjától északkeletre.
A Mohácsi Ipari Park 225 ha összterületének 61%-a már lekötött terület. Pillanatnyilag 88 hektárnyi, 62 db különböző méretű telek áll folyamatos értékesítés alatt. Az ipari parkban 45 vállalat már működés alatt áll, melyek 900 fő számára biztosítják a napi foglalkoztatást.
A betelepült vállalkozások között a következő ágazatok képviselői találhatóak meg: szolgáltatás, élelmiszeripar, textilipar, faipar, járműgyártás, gépipar, fémipar, építőipar és
energiaipar.
Az átadó ünnepségen beszédet mondtak a meghívott vendégek, dr. Hargitai János országgyűlési képviselő, valamint dr. Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke. Az elnök úr elmondta, ez a fejlesztés nem csupán a városnak, hanem az egész térségnek nagy hasznára fog válni. Hangsúlyozta, az új munkahelyek létrehozása mellett adott a lehetőség a munkavállaók létszámának növelésére is, így helyben maradhatnak a baranyaiak. Az új iparterület célcsoportját elsősorban mikro-, kis- közép és nagyvállalkozások képezik.
Ahogy azt az átadón is említettem, az ipari park egyik nagy előnye, hogy nagyobb vállaltok is megkezdhetik működésüket ezen a helyen, hiszen akár 5 hektár terület vásárlására is van lehetőség. A kiépült infrastruktúra, illetve a megnövelt kapacitású villamoshálózat vonzóvá teheti az iparterületet a betelepülő vállalkozások számára.
Vajon melyek azok az előnyök, melyek által az Ipari Park nem talál vetélytársat önmagával szemben? Elsősorban a kedvező ár: Mohács Város Képviselő-testülete az önkormányzati tulajdonú telkekből engedményes áron támogathatja elsősorban az ipari célú új vállalkozásokat, munkahelyteremtéseket, valamint a meglévő vállalkozásokat, amennyiben új telephelyet létesítenek, illetve dolgozói létszámot bővítenek. Az Önkormányzat az Ipari Parkban vállalkozás létesítése, illetve bővítése esetén a telekárból munkahelyenként 600.000 Ft engedményt biztosít, amennyiben az helyi munkavállalóval kerül betöltésre. Munkahelymegőrző célú vállalkozás létesítése, illetve bővítése esetén a telekárból munkahelyenként 300.000 Ft engedményt biztosít, abban az esetben, ha az mohácsi munkahelyek megőrzését szolgálja.

Továbbá a vállalkozások számára igen vonzó lehet a Mohácsi Ipari Parkban a megfelelően kiépített infrastruktúra, illetve a kedvező közlekedési lehetőségek: az M6-os autópálya biztosítja az országos közlekedési hálózattal való kapcsolatot, ezen felül vasúti és vízi közlekedés lehetőségei is adottak, kedvező határ menti fekvés. Harmadik elemként megemlítendő a munkaerő: a városban működő színvonalas szakképzésnek köszönhetően megfelelő szakképzett munkaerő áll rendelkezésre.

Néhány napja Facebook oldalamon örömmel számoltam be arról, hogy júniusban meghívást kaptam egy nívós konferenciára, ahol a környező települések polgármestereinek büszkén mutathattam be városunk stratégiáját és terveit. Örömmel jelenthetem ki, hogy Mohács az elmúlt 20 év lelkiismeretes munkája révén a régió egyik legnagyobb vonzerejű városa lett befektetési lehetőségek terén is.

Önnek mi a véleménye a fejlődő mohácsi ipari park életéről? Írja meg kommentben!

A mohácsi időközi választásig

van hátra!

Leave a Reply