Helyükre kerültek a harangok Mohácson

Szekó József városvezetése idején számos beruházással gazdagodott Mohács. Fültanúja voltam több olyan beszélgetésnek, melyben a külföldön elterjedt gyakorlatra hivatkozva azt tudakolták tőle, miért nem helyeztet el réztáblát a megvalósított projekteken azzal a felirattal: „Épült Szekó József polgármestersége idején.” Ő mindig következetesen elhárította ezeket a felvetéseket, mondván, hogy az eredmény a lényeg, és nem az ő személye. Hozzátette azt is, hogy a fejlesztések mögött csapat áll, azok nem egyetlen ember érdemei.

Most mégis szerényen, toronyba zárva egy felirat hirdeti a névét egy olyan „projekten”, mely szívügye volt, és melynek valósággá válását már nem érhette meg. Ez a Fogadalmi Templom Magyarok Nagyasszonya harangja. A mögötte álló csapat pedig a lehető legtökéletesebb: sok jóérzésű, adakozó mohácsi polgár és vállalkozó.

Azt mondják, halottainknak először a hangját felejtjük el. Mi azonban, akik az elmúlt bő húsz évben, vagy annak csak egy részében itt éltünk Mohácson, mindig emlékezni fogunk Szekó Józsefre. És amikor néhai polgármesterünk beszédhangját emlékezetünk talán már tényleg nem őrzi, egy nagy, ötszáz kilós harang a belvárosban akkor is őt idézi majd. Jelképesen így vigyáz ő a harang zúgásában szülővárosára. Így üzen nekünk.

Köszönetem fejezem ki mindazoknak, akik eleget tettek a Szekó család kérésének, és a temetésre szánt virágok, koszorúk árával a harang elkészítését támogatták. Szép példája ez az összetartásnak és méltó módja a tiszteletadásnak.

A mohácsi időközi választásig

van hátra!

Leave a Reply