A Mohácsi Kórház felkészült a koronavírusra!

A Mohácsi Kórház főigazgatója, dr. Csizmadia Csaba fogadott irodájában és tájékoztatott a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről. Hasznos egyeztetést folytattunk, melynek során számos olyan információ elhangzott, amiről a lakosságnak érdemes értesülnie.

A kórház vezetőjétől megtudtam, hogy a modern kori Magyarországon ilyen méretű járványra még nem került sor. Meglátása szerint az intézmények felkészültek, a legnagyobb veszélyt a pánikkeltés és az emberek kevésbé egészségtudatos magatartása jelenti. 

Budapesten az Operatív Törzs teljes és részletes tájékoztatást adott az eljárási rendekkel és a feladatokkal kapcsolatban. Ezek ismeretében a kórház kidolgozta a különböző veszélyességi szintekre a stratégiai lépéseket, az eljárásmódokat, valamint az esetlegesen kieső egészségügyi dolgozók pótlására történő terveket és a betegutakat. Figyelemmel vannak arra is, hogy a lázas betegek útját el kell különíteni az egyéb panaszokkal a sürgősségi osztályra érkező betegekétől, ezzel még inkább csökkentve a fertőzés veszélyét. 

Főigazgató úr a megbeszélésünk során kifejtette, természetesen készek további intézkedéseket is foganatosítani, ezekről a betegek mindig tájékoztatást kapnak a kórház honlapján vagy a kihelyezett plakátokon. Valószínűsítette, hogy ellenőrzött és egykapus lesz a kórházba történő bejutás, a vérvételi lehetőséget pedig jövő héttől a véradóban biztosítják. Utóbbi azért fontos, hogy minél kevesebb páciens menjen be a fekvőbetegeket ellátó részre. 

Dr. Csizmadia Csaba megnyugtatott, hogy a sürgősségi osztály szintjén anyagi, eszközi és humán erőforrás szempontjából is maximálisan felkészültek. Hangsúlyozta, Mohácson egyelőre még nem volt pozitív koronavírusos betegeset. Hozzátette, fertőtlenítő szerekből és egyéb alapvető eszközökből nincs hiány. Jelenleg nagyobb eszközkészlettel rendelkeznek, mint amennyi betegre számíthatnak. 

Főigazgató úr nyomatékosította, hogy a legvégsőbb esetben nem a kórházunknak kell egymagában helytállnia, hiszen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ raktárkészletéből is azonnal átcsoportosítják hozzánk a szükséges eszközöket. A városi képviselő-testületi üléseken is többször elhangzott, hogy a Mohácsi Kórház állami fenntartású, tehát egy összetett struktúráról van szó. Indokolt esetekben sokkal nagyobb központi forrásokra és jelentősebb eszközpark-pótlásra számíthatnak az érintett területek. Látnunk kell, hogy nem csak a kórház vállalja a felelősséget, hanem a teljes egészségügyi ellátó rendszer, amely egy komplex egészet képez. 

A kihirdetett veszélyhelyzet miatt teljes zárlat van kórházunkban is – emlékeztetett dr. Csizmadia Csaba, aki a találkozón megkért, hogy blogbejegyzésemen keresztül is tudatosítsam az emberekben: mindenki fogadja el a tilalmat, és ne látogassa a betegeket.

A vírus lappangási ideje 2-14 nap, cseppfertőzéssel terjed és közvetlen érintkezéssel, de megfelelő magatartással, pontosan és felvilágosultan eljárva izolálni tudjuk az esetleges kontaktszemélyeket, így jobb eséllyel elkerülhető, hogy hatalmas járvány törjön ki városunkban. 

A mohácsi polgároktól az intézmény vezetője azt is kéri, őrizze meg mindenki a higgadtságát és a józaneszét. Akik külföldről érkeznek haza, azok igenis vállalják azt, hogy 14 napig nem mennek közösségbe, hiszen megfertőzhetik társaikat. Nagyon fontos a helyes hozzáállás, ami azt jelenti, hogy legalább 1,5-2 méter távolságból kommunikáljunk egymással, mert így a cseppfertőzésnek csökken az esélye, a kommunikációs és a kapcsolati időt pedig szorítsuk tíz perc alá, hiszen ez is mérsékelheti a fertőződés lehetőségét. 

További megszívlelendő tanácsként felhívta a figyelmet a rendszeres szellőztetés jelentőségére, és beszélt arról is, hogy a zárt térben megtartott rendezvényeket érdemes bizonyos létszám fölött, vagy ha lehet, inkább teljesen kerülni. Nyilvánvalóan fontos, hogy a különböző tömegközlekedési eszközöket, szórakozóhelyeket is éppúgy kerüljük, mert nem tudhatjuk, ki volt a kontakt. 

Jó hír, hogy a szappan le tudja mosni a kézről a koronavírust. Az még nem ismert, hogy ellenanyagot lehet-e előállítani, mert a vírus viszonylag gyorsan változtatja a szerkezetét. Egyelőre kutatás tárgyát képezi, hogy egy pozitív hordozó ember meddig számít fertőzőnek, ezért szükségesek ezek a demarkációs intézkedések. 

Elengedhetetlen az alapos és rendszeres tisztálkodás, a gyakori ruhaváltás, a használt zsebkendők szemétbe dobása mellett a már említett kézmosás. Ezekkel az egyszerű megelőző lépésekkel elejét lehet venni a fertőzésnek.

Kórházunk vezetője egy aggodalmának is hangot adott. Attól tart, hogy azok, akik rosszindulatú híreket terjesztenek, bagatellizálni próbálják a kialakult helyzetet, olyan hanyag magatartást tanúsítanak, mely miatt egyik szerettük megfertőződhet és legrosszabb esetben akár el is halálozhat

A megbeszélés végén biztosítottam Főigazgató Urat arról, hogy szükség esetén az önkormányzat is meg fog tenni minden tőle telhetőt, és meg fog hozni minden olyan intézkedést, amivel a mohácsiak egészsége megőrizhető. Kérem Önöket, fogadják meg az Operatív Törzs, a Mohácsi Kórház és Mohács Város Önkormányzatának javaslatait!

Vigyázzunk egymásra!

Írja meg véleményét kommentben!

A mohácsi időközi választásig

van hátra!

One thought on “A Mohácsi Kórház felkészült a koronavírusra!

  1. Köszönjük alpolgármester úr hogy foglalkozik velünk, megvéd minket és tájékoztat a részletekről!

Leave a Reply