Így fog kinézni a mohácsi Duna-híd! (Exkluzív képek)

Már hosszú évek óta szerepel a mohácsi Duna-híd napirenden, kormányok jöttek-mentek közben, de néhai polgármesterünk mindig tántoríthatatlanul ragaszkodott hozzá, kijárta és előkészítette a szükséges engedélyeket, dokumentációkat. Azután 2019 első felében befutott a hír, melytől a legnagyobb ellendrukkereknek is elakadt a szavuk egy percre: sikeresen zárult a közbeszerzési eljárás a Duna-híd tervezésére. Amikor a választások előtt egy lakossági fórumon megkérdezték tőle, milyen motiváció kell ahhoz, hogy az ember hatodjára is elinduljon a polgármesteri székért, Szekó József nagyon röviden, de annál hatásosabban úgy fogalmazott: van még befejezetlen dolgom. Ebben a mondatban benne volt minden még lezáratlan projekt, de legfőképpen a régóta áhított (ezúttal már kormányzati szinten a tervezésre zöld utat kapott) Duna-híd megépítése. Életének utolsó napja is a híd körül forgott. A közlekedéspolitikáért felelős államtitkárral tárgyalt Mohácson, aki még ugyanazon a napon sajtótájékoztató keretében is megerősítette a kormányzat hídépítési szándékát. A felfoghatatlan tragédiát követően a híd számomra, és azt hiszem, mondhatom, a mohácsi polgárok elsöprő többségének már nem csak racionális, stratégiai, hanem érzelmi szempontból is fontos.

Ahogy sok más korábbi ügyben, a híd esetében is szoros együttműködésben dolgozunk az országgyűlési képviselőnkkel, dr. Hargitai Jánossal. Orbán Viktor miniszterelnök úr a választási ciklusok felénél szokás szerint meghívja a kormánypárti képviselőket, hogy egyeztessenek a választókerületeket foglalkoztató kérdésekről. A képviselő úrral folytatott megbeszélésen Mohács vonatkozásában a Duna-híd, a mohácsi csata 500. évfordulója, a közforgalmú kikötő építése és az autópálya bővítése állt a középpontban. 

Pávkovics Gábor és Hargitai János tárgyal a mohácsi Duna-hídról

A konstruktív légkörben lezajlott találkozó eredményesnek tekinthető, a kiviteli tervek elfogadásával akár már ebben a ciklusban kormányzati döntés születhet az építkezés megkezdéséről – erről tájékoztatott dr. Hargitai János a Miniszterelnökkel való tárgyalást követően.

Palkovics miniszer úr és Pávkovics Gábor

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felelős a magyarországi közlekedési stratégiáért. Dr. Palkovics László miniszter úr is abban erősített meg, hogy a kormány kiemelt projektként kezeli a mohácsi Duna-híd kérdését.

De hogyan is fog kinézni a mi hidunk? Mikor kezdődhet az építkezés?

A tervek szerint 784 méter hosszú kosárfüles ív híd lesz kétszer egy sávval (későbbiekben kétszer két sávra bővítés lehetőségével), valamint kerékpáros és gyalogos útfelülettel. Az M6-os autópályától egészen a busó szobrok által ékesített körforgalomig kétszer két sávon közelítő majd meg Mohács. Az elkerülő utat főútvonallá alakítják át, mely egyenesen a hídra fog vezetni. Felhajtási lehetőséget alakítanak ki a Budapesti országútról is. A megismert elképzelés alapján a városból gyalogosan és kerékpáron érkezők a sétányról is fel tudnak majd menni a hídra, így nem kell kerülőt tenniük. A szigeti oldalon pedig egészen az 51-es útig teremtik meg az összeköttetést

Az engedélyes terveknek június 24-ig kell elkészülniük. Onnantól számítva 9 hónap áll rendelkezésre (2021 március 24.) a kiviteli terv összeállítására. A kormánytagokkal és szakemberekkel folytatott tárgyalásaimból az derült ki, hogy a híd és a csatlakozó utak munkálatait legkorábban 2022 tavaszán kezdhetik el a kivitelezők.
A további fejleményekről folyamatosan tájékoztatni fogom Önöket itt a blogomon és a facebook oldalamon is: facebook.com/pavkovicsgabor

A blogom Olvasói elsők közt csodálhatják meg az elkészült látványtervek a gyönyörű mohácsi Duna-hídról! Íme: 

 • Mohácsi Duna-híd
 • Mohácsi Duna-híd
 • Mohácsi Duna-híd
 • Mohácsi Duna-híd
 • Mohácsi Duna-híd
 • Mohácsi Duna-híd
 • Mohácsi Duna-híd

Kérem írja meg kommentben Önnek hogy tetszik? Kattintson a facebook oldalamra és vitassa meg ott is a mohácsiakkal: facebook.com/pavkovicsgabor


Ha nem szeretne lemaradni a további hírekről iratkozzon fel hírlevelemre:

A mohácsi időközi választásig

van hátra!

Így fog kinézni a mohácsi Duna-híd! (Exkluzív képek)” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Kétségem sincs afelől, hogy Ön is olyan kitartóan fog harcolni a hìdért mint azt Szekó József tette! Ez tényleg személyes ügy is már!. Remélem ezt már Ön fogja átadni Pávkovics úr. Hajrá Mohács!!

 2. “Az M6-os autópályától egészen a busó szobrok által ékesített körforgalomig kétszer két sávon közelítő majd meg Mohács. Az elkerülő utat főútvonallá alakítják át, mely egyenesen a hídra fog vezetni.”

  Lehet, hogy a hiba bennem van, de én ezt nem tudom értelmezni, nyelvtani hibát is vélek felfedezni, de amit leginkább hiányolok: miért nem lehet egy pofonegyszerű térképvázlaton feltüntetni, hogy hol lesz a híd, hogyan mennek az utak, stb.

 3. Szépek a tervek, nagyon várom már a munkálatok elkezdését és a híd tényleges megvalósítását. Az 500. évforduló vészesen közeleg, igazán jó lenne, ha addig elkészülne.

 4. 1969 novemberében indultam első al-dunai utamra.Akkor már szó volt a hídról.Lehet,hogy még átmegyek rajta?

 5. 1958 ban a Kossuth rádió műsorában hallottam a Mohácsi híd építéséről egy Pécsi mérnök beszélt, ö azt mondta akkor, hogy talán 2030 ra lesz annyi pénze az országnak, hogy megépülhet a híd Mohácsnál. Apám akkor azt
  monta fiam te lehet, hogy megéred, szeretném megérni és legalább egyszer-kétszer átmenni rajta. üdv: Szerletics Imre Hercegszántói lakos

 6. Csatlakozom egy korábbi hozzászóló javaaslatához, aki szorgalmazza, hogy tegyenek nyilvánossá egy térképet, amelyen pontosan látható egyrészt magának a hídnak a pontos elhelyezkedése, másrészt mely pontosan megmutatja, hogyan csatlakoznak az egyes utak a Duna mindkét oldalán a hídhoz. Nekem ezenkívül még van egy kérdésem: A hídon keresztül kerékpárral kényelmesen megközelíthető lesz a mohácsi strand is? Lévén, hogy a vízitaxi megszűntével a nemrég még élénk strandélet is haldoklik.

 7. A híd tervei szépek! Viszont a 2×2 sávos út az M6 csomópontig szerintem teljesen felesleges, az is kérdéses hogy 2×2 sáv hogyan csatlakozik egy szimpla körforgalomba, szerintem ez közlekedés technikai szempontból problémás… kérdés az is hogy az mostani 57es út nyomvonalán (ez helyett) lesz a 2×2 sáv? Ha igen, szükség lesz egy Lánycsóki lehajtóra felüljáróval….ez önmagában is egy költséges megoldás….nem beszélve a falu közelében “száguldó” forgalom zajterhelése miat esetleg szükséges zajvédelmi fal építése. Nem hiszem hogy az M6-tól Mohácsig vezetö 57es közút 80km/h sebesége nem elegendö elérni a várost.

Leave a Reply