Busószobrok köszöntik a Mohácsra érkezőket

Sok településen esnek abba a hibába, hogy a fejlesztéseket és a kisebb-nagyobb városesztétikai beruházásokat kizárólag a centrumra összpontosítják. Tisztában vagyok azzal, hogy van még mit behoznunk, de Mohácson az előző városvezetés két évtizeden át nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy miközben a belváros szépült, más kerületek se érezzék mostohának magukat, legyen szó a déli városrészről, a Szőlőhegyről, a lakótelepekről vagy Újvárosról. 

Február 14-én éppen ott, ahol Újváros és vele Mohács kezdődik, a Pécsi úti körforgalomban avathattunk egy párját ritkító, figyelemfelhívó remekművet.

Nyitott szemmel járva az országot és a világot, látva más városok példáját, nagyjából öt évvel ezelőtt fogalmazódott meg Szekó József polgármester úr fejében annak ötlete, hogy Mohács kapujában is volna létjogosultsága egy ránk igazán jellemző művészi alkotásnak. Az ügy szimbolikus fontosságára való tekintettel a város valószínűleg saját költségvetéséből is finanszírozta volna a projektet, ám a sors velünk volt, mert 100%-os támogatást kaptunk a szoborcsoport elkészítéséhez.

A monda, a legenda mindannyiunk előtt ismert. A busók elűzték a rossz szándékú idegeneket. Mostanra azonban a busók szerepe megváltozott: a dolguk az lett, hogy becsalogassák a városba a jó szándékú idegeneket, azaz a turistákat. Teszik ezt évről-évre élőben a busójáráson, és immár az örökkévalósággal is dacolva, bronzba öntve a városkapuban.

Azt, hogy kiváló művész, Trischler Ferenc Mohácson már több alkotásával igazolta, azt pedig, hogy embernek is kiváló, ezen a napon azzal bizonyította, hogy feleségével közösen egy virágcsokorral köszöntötték Szekó Józsefnét, Erzsit, néhai polgármesterünk özvegyét, a városfejlesztési osztály helyettes vezetőjét, aki az első perctől kezdve folyamatosan koordinálta a megvalósítást.

Távol álljon tőlem a szentimentalitás, de szerintem valaki odafent, akinek ez a szoborcsoport mélyen szívügye volt, az ünnepélyes avatás kezdetére széthúzta az addig mozdíthatatlannak tűnő sötétszürke esőfelhőket, így mindvégig szinte a tavaszt idéző napsugarak mosolyogtak ránk.

Kedves Olvasó, Önnek hogy tetszenek a szobrok? Hol tudna elképzelni még hasonló műalkotásokat?

A mohácsi időközi választásig

van hátra!

One thought on “Busószobrok köszöntik a Mohácsra érkezőket

  1. Üdv.Én az egyik kőrfórgora a másik nagy rendezvényünk szimbólumát tenném,a köcsögös babot.

Leave a Reply