Még egyszer a mohácsi komptarifákról

Elhangzott már jó néhányszor az évek során a képviselő-testületi üléseken, hogy ha pusztán a gazdasági szempontokat néznénk, akkor drasztikus komptarifa-emeléseket volna szükséges keresztülvinnünk. Egy felelősen gondolkozó helyi politikusnak azonban ilyen ügyekben tekintettel kell lennie a szociális körülményekre is. 

Legutóbb éppen alpolgármesterré választásom napján, a 2019. december 19-i tanácskozásunkon szerepelt a napirenden a díjtáblázat módosítása. Az átlagosan 8 %-os tarifaemelés annak tudatában, hogy a működtetési veszteség mértéke 105 millió forint, érthető és indokolt is lenne. 

Nyíltan kimondhatjuk, az ágazat fenntarthatósága már rövidebb távon is kérdéses. Ha nem érkezik állami támogatás, veszélybe kerül a szolgáltatás, ez pedig lehetetlen helyzetbe hozza a Duna bal partján élő mohácsiakat. 

Azt tapasztaltam, hogy a 8-utas kedvezményes bérletek eltörlésének terve komoly ellenállásba ütközött. Múlt heti fogadóórámon Szurcsikné Fábián Gyöngyi Mohács-szigeti képviselőasszony közvetítésével megkerestek az érintett őstermelők. Úgy érzem, sikerült értelmes és előremutató párbeszédet folytatnunk a problémáról. Abban egyeztünk meg, hogy megtartjuk a korábban bevezetett 8-utas rendszert, de a sajnálatos visszaélések elkerülése érdekében egy bérlet érvényességi idejét két hónapban maximalizáljuk. A Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft. vezetése elfogadta az érveimet és partnerséget ajánlott a változtatásban. 

Mit tehetünk az általános emelés kompenzálására?

A megfelelő szemlélet, hogy ne a szolgáltatót hozzuk képtelen helyzetbe az árak befagyasztásával, hanem a Településrészi Önkormányzaton keresztül rászorultsági alapon támogassuk a lakosságot. Kezdeményezem, hogy a költségvetés összeállításakor erre legyünk figyelemmel, valamint vizsgáljuk felül a TRÖ által eddig működtetett kedvezményrendszert, illetve a kedvezmények mértékét. 

A hosszabb távú fenntarthatóság érdekében megkeresem az illetékes minisztériumokat, hogy a központi büdzsében erre az évre elkülönített 65 millió forint támogatási összeg növekedjen és igazodjon a tényleges veszteség mértékéhez.

Köszönöm, hogy elolvasta! Kérem mondja el Ön is véleményét!

A mohácsi időközi választásig

van hátra!

Még egyszer a mohácsi komptarifákról” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Köszönjük, hogy kiáll mellettünk ahogy eddig is! Egy kisebb modernebb komp talán költséghatékonyabb lenne! Köszönjük hogy a fogadóórán fogadott minket is! Nekünk fontos a komp azzal járunk ügyeket intézni!

  2. Tisztelt Pávkovics Úr! Nem ismerjük egymást személyesen de úgy látom jó kezekbe fog kerülni a város! A jelenlegi polgármester a testületi üléseken csak mélyem hallgat, nincs fele akkora tudása kompetenciája sem mint önnek energiáját a testületi ülés levezetésére próbálja fordítani de nézhetetlen és nagyon akadozó . Remélem azok akik Szekó Józsefet támogatták ön mellé állnak majd a választáson! Sok sikert és hajrá Mohács!

  3. mi lesz a megoldás?? elektromos komp? én a szigetben élek, és a jegy emelés miatt mindig kaptunk támogatást

  4. Nagyon várjuk a Dunai hidat amit minden évben megtárgyalnak beszélnek róla arról is szó volt az elmúlt évben, hogy megvan rá a forrás is mikor lesz belőle valami

Leave a Reply